Lazy Sunday…

Vil Facebook’s Dislike Knap Fører Til Endnu Mere Mobning?

Her forleden kom det mig for ører, at Facebook snakker om at gøre alvor ud af at lave en Dislike knap som modpart til Like knappen, som vi alle sammen kender. Først så tænkte jeg, at det var en god idé for det giver mulighed for at vise sin sympati, hvis ens venner fortæller om, hvor dårlig deres dag har været eller har været udsat for noget ret træls.

dislike

Men efter jeg har tænkt mig lidt om, så er jeg ikke helt sikker på, at den Dislike knap er en klog idé. Det kan faktisk godt lidt bekymre mig. Der er nogle mennesker, som har en frygtelig adfærd på nettet. Jeg tvivler de er så modbydelige i virkeligheden, men det er jo så dejligt nemt at gemme sig bag en skærm og skrive en sviner til en man ikke kan lide. Det er jo mobning på rigtig mange områder… at man sviner andre for at hæve sig selv eller føle sig selv mere tilpas. Det lugter så langt væk af dårlig selvværd og alt for meget tid. Jeg kender ingen personer med højt selvværd, som vil kunne finde på at svine andre til på nettet på den måde. Det er desværre ikke kun teenager, men også fuldvoksne mennesker som gør den slags. Jeg forstår det ærlig talt ikke… men jeg er også opdraget til at tie stille hvis jeg ikke har noget pænt at sige, og spydige bemærkninger kommer kun til de venner og familiemedlemmer, hvor jeg ved, at de ved at det er for sjovt og intet ondt ment i det… som en del af en intern joke.

Jeg blev, ligesom rigtig mange andre, mobbet i folkeskolen – fordi jeg kommer fra Århus og er blondine, hvilket betød at Århus-historie og blondine-jokes blev mixet sammen og rettet personligt mod mig, fordi jeg var den eneste århusianske blondine på hele skolen. Som det ikke var nok, så oplevede jeg også den spæde start til, hvordan de sociale medier kan bidrage til mobning. Der var nogle af mine klassekammerater som havde fundet nogle billeder på nettet af mig posere foran et juletræ i forbindelse med noget privat jule-tam-tam. Billederne var gak og gøjl, hvilket venner af min familie også vidste fordi mange af dem, har kendt mig siden jeg var 6-7 år. Det var før der var noget som hed facebook, twitter… ja selv arto eksisterede ikke dengang. Det var online fotoalbum, hvor man kunne dele sine billeder med venner og familie, hvilket min far så havde gjort. Fuldstændigt harmløst og intet ondt i det. Dem som mobbede mig i skolen, fandt bare tilfældigvis frem til disse billeder og tapetseret hele skolen med dem mens de havde skrevet nogle rigtig grimme ting. Jeg blev kun mobbet i knap 2 år, men til gengæld var der fuld smæk på og virkelig hardcore mobning. Den klasse jeg gik i, havde på de knap 2 år jeg gik på skolen formodet at sende 3 lærer på sygeorlov med depression og stress. Jeg stoppede på skolen fordi jeg blev sygemeldt i 3 måneder med en svær depression pga. mobning. Jeg var 13 år, og det var et par måneder før min konfirmation. Efter de 3 måneder startede jeg på en ny skole, hvor jeg havde det meget bedre.

Mange ting har udviklet sig siden jeg gik i folkeskole. I sommers var det 10 år siden jeg gik ud af 9. klasse. Men børn og unges mobbeadfærd virker til at være blevet værre. Måske fordi meget mobning nu foregår online og via de sociale medier, hvor alle kan se det… og ikke længere kun er hellige til skoletiden (læs. frikvartererne) og en sms med dødstrusler. Det er også blevet endnu nemmere at ramme sit offer, fordi hele selfie-bølgen har ramt os og mange (ikke kun børn og unge) bruger de sociale medier til at søge bekræftelse og samle likes for sine billeder. Jeg har set helt unge piger ned til 11-12 års alderen (måske endnu yngre) lægge billeder op af sig selv kun iført BH – for som vi alle ved… Sex sælger.

Your worth is not measured in likes, comments, notes or followers; but in your ability to love, keep comments to yourself, take note and lead

Hvis man i forvejen har lavt selvværd og bliver slået dagligt i hovedet med hvor dum, grim, ulækker, mv. man er, og ens forældre har skide travlt med at tjene penge, rende til møder og holde en karriere i gang, så kan jeg godt forstå man søger bekræftelse andre steder. Det har jeg selv gjort… jeg gennemgik faktisk nogle gamle billeder i sidste uge, som jeg lagde ud på nettet da jeg var teenager, og jeg fik helt ondt i maven over at se dem og endnu mere over, at vide de rent faktisk har været lagt ud på div. sociale medier.

Nu er der så også kommet en ny trend på Facebook (sikkert også Instagram) hvor helt unge pige spørger hvor pæne de er fra på en skala fra 1-10. Jamen for pokker, hvor jeg lyst til at tage de tøser i min favn og lærer dem at se deres egen skønhed… fuldstændig uafhængigt af, hvad alle mulige andre tænker og mener. Deres søgen på bekræftelse, går dem til endnu større target for mobberne.

2015-09-13 01.36.46

Selvom intention om at lave en Dislike knap på Facebook helt sikkert er god, så er jeg desværre usikker på, om folk kun vil bruge den til at udvise sympati. Jeg tror desværre at sådan en knap vil være endnu et redskab for at nedgøre og virtuelt træde på et andet menneske. Så længe folk kan finde ud af at holde en sober tone i kommentar-feltet, så ser jeg bestemt ikke nogen grund til at give dem mulighed for at ”Dislike” noget som helst.

Lad mig hører, hvad du tænker omkring en Dislike knap? God idé, dårlig idé? Du er også velkommen til at dele dine erfaringer med mobning.

Opfør jer pænt og være søde ved hinanden derude ;o)

signatur

1

  • Jeg er meget enig i hvad du mener men det er bare ikke en dislike knap som de laver.
    Det kan bedst kaldes for en sympatisk knap til de update hvor et like virker dårligt. Fx hvis man er på sygehuset.

    Så hele denne problemstilling som du har sat op vil slet ikke ske omkring denne knap.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lazy Sunday…